Wat kunnen we leren van Kate the Great over Supply Chain Strategie?

3 min read
17-mei-2024 17:02:49

Ken je Kate de Grote? Nee, ze is niet het babyzusje van Peter de Grote, maar de erenaam Kate Bingham. Kate werd in mei 2020 door Boris Johnson om hulp gevraagd om "ons te helpen het moorden te stoppen", zoals Boris het welsprekend uitdrukt. Ik had haar gevraagd. Ik had niet over haar gelezen, maar ze is cum laude biochemicus van opleiding en werkte 30 jaar als durfkapitalist die biochemische en farmaceutische startups financierde. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat het Verenigd Koninkrijk de beste toegang tot Covid19-vaccins heeft gekregen, zodat de NHS al 35 miljoen inwoners kon laten vaccineren.

Wat heb ik als nederige supply chain practitioner geleerd van deze casestudy?

   1. Een netwerk maakt wendbaarheid mogelijk
   2. Analytics en op feiten gebaseerd onderzoek zorgen voor betere beslissingen
   3. Slimme contracten creëren win-win partnerschappen

 

Supply Chain Strategie

Netwerk

Het hebben van een verbonden netwerk vergroot je wendbaarheid als je de drang hebt om actie te ondernemen. Kate had een gemakkelijk toegankelijk netwerk van de who-is-who in dit domein en richtte zich niet alleen op een aanbestedingsachtige raadpleging zoals de EU of gokte op een shortlist. Met lichtsnelheid werden alle relevante spelers ingeschakeld, variërend van de industriegiganten tot start-ups. Dit vermogen om uit te voeren was ook doorslaggevend in het selectieproces zelf: Niet-netwerkopties werden aan de kant geschoven omdat hun idee veelbelovend kon zijn, maar ze niet verbonden waren om op schaal uit te voeren in dagen en weken.

Analytics

Kate's team werkte als een VC / hedgefonds en beoordeelde deze bedrijven op verschillende maatstaven en KPI's, waaronder een beoordeling van hun toeleveringsketens en hun financiën. Door een op feiten gebaseerde leveranciersselectie te maken vanuit het perspectief van een investeerder kwamen ze met de beste shortlist, niet met de goedkoopste of de meest gevestigde leveranciers uit een RFQ. Omdat VC's ook gewend zijn rekening te houden met het feit dat meer ondernemingen falen dan overleven, stelde haar team het streefcijfer vast op 400 miljoen doses: Meer dan 7 keer de werkelijke behoefte.

Slimme contracten

Pas in januari begon de EU zich te realiseren dat Kate's team hen te slim af was geweest met hun Smart Contracts. Er werden veel politieke verklaringen afgelegd over oneerlijk beleid, maar de realiteit is dat Kate's team op basis van de beoordeling van de toeleveringsketen vanaf het begin proactief contact heeft gezocht met leveranciers. Op basis van hun eigen SWOT-analyse stelden ze voor om hen te helpen ervoor te zorgen dat kritieke ingrediënten zouden worden ingekocht en veiliggesteld door de Britse overheid op basis van contracten die de leverancier op zijn beurt verplichtten om het eindproduct aan het Verenigd Koninkrijk te leveren. Ze hadden vooraf actief de productiecapaciteit en logistieke knelpunten beoordeeld en kwamen met voorstellen om deze op te lossen en te financieren voor de leverancier, inclusief zaken als gekoelde opslag. De Smart Contracts gingen niet alleen over geld; ze zorgden er ook voor dat 400.000 vrijwilligers toegang kregen tot de veldproeven om de certificering te versnellen. Door contracten op te stellen vanuit de mindset van een investeerder in plaats van de mindset van een aanbestedende dienst, boden ze simpelweg wat er nodig was met een out-of-the box-benadering die veel beter geschikt was voor een crisissituatie dan een klassiek EU-aanbestedingsproces gericht op het maximaliseren van waar voor je geld.

Takeaway

Nu we ons voorbereiden op de rebound van de wereldeconomie en ongekende biljoenen aan valuta over de economieën worden uitgestrooid, kan uw antwoord op deze rebound niet "business as usual" zijn en de oude spreadsheets weer oppakken waar we ze hebben achtergelaten.

U moet ervoor zorgen dat u gemakkelijk toegankelijke leveranciers- en logistieke netwerken aanboort. U moet beslissingen nemen op basis van supply chain dashboards met voorlopende indicatoren. Niet de resultaten van vorige maand. U moet overschakelen van een Procure to Pay-mentaliteit naar een "Collaborate to Profit-mentaliteit

Klik hier om het volledige verhaal te lezen: